Tweede Grote Stoomdag

Tweede Grote Stoomdag

Wanneer

za september 2, 2023    
10:00 - 16:30

Evenement type

de Wachter onder stoom.

De Wachter heeft een unieke collectie stoommachines en is daarmee het tweede stoom museum van Nederland. In het gebouw onder de molen staat de grote compound-stoommachine (1895) en daarnaast twee eencilinder machines (1890 en 1900). Deze machines werden vroeger gebruikt bij de aandrijving van de olieslagerij en de kruidenmaalderij. De machinisten zullen alle werkende stoommachines (15) onder stoom brengen.

Buiten staan de locomobiel (1930) en de stoomtrekker te draaien en ook de historische stoomwals van Oosterhof-Holman uit Grijpskerk zal een demonstratie geven. Met de stoomraderboot “de Jonge Wachter” , kunnen passagiers een rondvaart maken naar het Zuidlaardermeer.

Nieuw bij de Wachter (sinds 2019) is de trein van Neve. Er wordt al drie jaar gewerkt aan de restauratie. De stoomloc van de Genzelbahn zal met de kinderen rijden over een rails op het evenementen terrein naast de molen. Een mooie aanvulling zijn de diverse miniatuur stoom machines die zowel buiten als binnen in het museum zullen draaien.