Activiteit

Thema Hout bij “de Wachter “

  • 15 augustus 2022

Zaterdag 20 augustus staat Museum de Wachter in het teken van Hout. Op het evenementen terrein zijn extra kramen geplaatst om alle standhouders ruim plek te bieden. In de Stelmakerij worden bomen tot planken gezaagd. De timmerman laat zien wat je met de gezaagde planken en balken kunt maken. Voorbeelden zijn een massief houten bank en een origineel Drents weidehek.

Op het plein is een demonstratie hout draaien door vrijwilligers van Vereniging Radius. Traditioneel speelgoed als de houten tol (met touw en stok), maar ook schalen en sleutelhangers worden met de hand vervaardigd.

Een modelbouwer laat het fijne houtwerk zien voor het maken van een scheepsmodel. Speciaal is ook de vakman die uitleg geeft over het vervaardigen van een midwinterhoorn uit een krom gegroeide boom of tak. Uit Midlaren een kraam met hout zoals het in de natuur van het Drentse Aa gebied wordt gevonden.

Even verderop is fijn houten snijwerk te zien in de vorm van kunst voorwerpen en Japanse houten puzzels. Uiteraard zal de klompen maker niet ontbreken. Er worden zowel machinaal als met de hand ambachtelijke klompen vervaardigd en die zijn in alle maten te koop.

De molen zal natuurlijk graan malen bij voldoende wind, er is vers gebakken brood uit de steenoven en de olie slagers zullen lijnolie persen. Alle stoom machines zullen draaien en met de stoomraderboot (de Kleine Wachter) kunnen bezoekers een tocht maken naar het Zuidlaardermeer.