Nieuws

De Wachter, zelfs de parkeerplaats is interessant

  • 28 april 2022

Is het u opgevallen dat rond de parkeerplaats van De Wachter ook heel wat te zien is?
zo ligt er bijvoorbeeld een deel van een wiek (op de foto achter het beeld)Je kunt met beide benen op de grond zien hoe lang zo’n wiek wel is. Aan de molen lijkt hij beduidend korter.

Ook staat er een houten beeld van een zeearend. In 2019
gemaakt met een kettingzaag door “houtbeeldhouwer” Albert.Broekman.
En zo zijn er meer oude machines en kunstwerken.

Medaille van Verdienste voor Jan Vos

  • 27 april 2022

Vandaag, Koningsdag, kreeg, onze vrijwilliger Jan Vos de Medaille van Verdienste van de gemeente Tynaarlo omgehangen.
Jan Vos, die na 42 jaar afzwaait als vrijwilliger bij de Oranjevereniging Zuidlaren, kreeg deze onderscheiding uit handen van burgemeester Marcel Thijsen.
Namens alle collega-vrijwilligers bij De Wachter feliciteren we Jan van harte met deze onderscheiding.

EGN congres bezoekt De Wachter

  • 27 april 2022


Executives Global Network(EGN)
EGN, werd opgericht in 1992 in Svendborg, Denemarken, door Jeanette en Jørgen Galsgaard. Als CFO bevond Jørgen Galsgaard zich in een situatie met een tekort aan collega’s die hij om advies kon vragen. Dit leidde ertoe dat hij een professioneel netwerk uitbouwt.
Dit netwerk organiseert bijeenkomsten en deze keer was “De Hondsrug UNESCO Global Geopark” de gastheer.
Ze kozen De Wachter uit voor een informele ontmoeting en een “lopend diner”. Klinkhamer uit Annen verzorgde de catering en De Wachter de entourage (incl. rondleiding/rondkijken). Het leverde mooie publiciteit op voor ons museum.

De Wachter op Koningsdag gesloten

  • 24 april 2022

Woensdag 27 april is, in verband met Koningsdag, De Wachter gesloten.

Zaterdag 30 april zijn we weer normaal open

De winnaars “ Wie bakt de lekkerste appeltaart”

  • 23 april 2022

Een deskundige jury heeft de ingeleverde appeltaarten geproefd.

Iedere taart kreeg punten voor verschillende criteria (smaak, geur, opmaak, etc.)

De drie beste bakkers waren: nr 3: Jan Leving, nr 2: Mevr. Miedema en nr 1 en winnaar Antje van Timmeren

Evert ten Napel reikte als juryvoorzitter de prijzen uit
Ze gingen allemaal met een krentenbol en een grote beker naar huis

 

 

Seizoen 2022 geopend.

  • 23 april 2022

Het kon niet mooier. De zon scheen, er waren veel bezoekers en vooral, na alle Corona-perikelen, we mochten weer los.
Alle vrijwilligers straalden.
Er waren mooie toespraken van voorzitter Jan Nijborg, van burgemeester Marcel Thijsen en een originele openingshandeling van oud-sportverslaggever en bakkerszoon Evert te Napel. De laatste opende op originele wijze de tentoonstelling “Van akker tot bakker”.

Wedstrijd “Wie bakt de lekkerste Appeltaart

  • 19 april 2022

Naast de officiële opening van de expositie organiseren we op de openingsdag ook het “De Wachter Kampioenschap appeltaart bakken”.
Vrijdag 22 april, tussen 15.00 en 17.00 uur kunnen de deelnemers hun appeltaart inleveren in de kantine in Dieks Dele.
Mocht het inleveren op vrijdagmiddag niet lukken, dan kan dat eventueel ook nog op zaterdagmorgen tussen 9.30 uur en 10.00 uur.
Voorwaarde voor de taarten die op zaterdag worden ingeleverd is wel, dat ze op vrijdag gebakken zijn. Ze moeten namelijk echt helemaal afgekoeld zijn. En de taartvulling mag alleen uit appel en rozijnen bestaan. Aldus de strikte voorwaarden van onze jury.
De ingeleverde taarten worden zaterdag tussen 10.00 uur en 11.30 uur gekeurd door een deskundige jury, bestaande uit onze eigen bakkers Jacob Nieborg en Henk Bruns. De jury wordt gecompleteerd door een tweetal fijnproevers van de “Vrouwen van Nu”. Voorzitter van de jury is is bakkerszoon en oud-sportverslaggever Evert ten Napel.
Na de officiële opening (om 13.30 uur) op het Hajo Hoeksemaplein. zullen om 14.00 uur de winnaars van de wedstrijd bekend worden gemaakt en vindt de prijsuitreiking plaats.

Zaterdag 23 april: Opening seizoen 2022

  • 19 april 2022

Op 23 april start officieel het nieuwe seizoen 2022. Meestal gaat de opening gepaard met een officiële handeling en dat zal dit jaar niet anders zijn. Op deze dag zal ook de expositie “Van Akker tot Bakker” officieel worden geopend door de bekende sportverslaggever (en tevens bakkerszoon uit Klazienaveen) Evert ten Napel.
Aan de voorbereiding van de expositie is veel tijd besteed. De expositie laat een goed beeld zien van het hele productieproces van ons dagelijks brood. Van het bewerken van de akker, het zaaien en oogsten van het koren, het malen van het graan en tenslotte het bakken van het brood. Maar de bakkers kunnen natuurlijk veel meer dan brood bakken.
Het plan voor de expositie leeft al vele jaren bij de Wachter. Veel spullen van de oude bakkerij van Joop Hovius uit Zuidlaren hebben jaren in het depot liggen wachten, klaar om gebruikt te worden. In 2020 kwamen daar door een schenking de historische gereedschappen van bakkerij Tharner uit Rijssen bij. In het voorjaar van 2021 jaar is de collectie verder aangevuld met o.a. foto’s, film materiaal, oude receptenboeken en handschriften.
Onze oud top-bakker en bakkersdocent Ab Seubring zal regelmatig demonstraties geven van wat er allemaal nog meer in de bakkerij kan worden gemaakt. Ter gelegenheid van deze expositie verschijnt er op het Hajo Hoeksemaplein een stijlvolle entree

De officiële opening is om 13.30 uur op het Hajo Hoeksemaplein bij de molen.
Na de opening volgen enkele korte toespraken. Om 14.00 uur worden de winnaars van de wedstrijd Appeltaartbakken bekend gemaakt en vindt de prijsuitreiking plaats.
Het duo “Brood en Spelen” uit Appingedam zal deze dag nog vrolijker maken met passende muziek.
De Wachter is deze dag gratis toegankelijk voor publiek.

De olieslagerij op RTV Drenthe

  • 13 april 2022

RTV Drenthe zond 12 april een documentaire uit over de olieslagerij van De Wachter.
De film is circa 2 jaar geleden opgenomen.
Het is een deel van de serie Haandwark.

Klik hier voor de film

Nieuw seizoen voor de deur: Iedereen is er (bijna) klaar voor

  • 12 april 2022

 

 

 

 

Dinsdagmorgen, het bruist bij De Wachter.
Iedereen is bezig met de “laatste loodjes”.
Alles moet schoon, alles moet netjes.
De stoomraderboot staat buiten en kan bijna in het water.
De verkoopproducten moeten klaar.
De Eerste roosters worden uitgedeeld.
Ook de voorbereiding voor de opening vraagt mankracht en energie.
Kortom: HET NIEUWE SEIZOEN KOMT ERAAN