Nieuws

De Wachter in kerstsfeer

  • 8 december 2022

De molenaars hebben de molen weer mooi gemaakt.
De lichtjes aan de wieken zijn al van ver te zien.

foto: appgroep imkercursus

Einde seizoen 2022

  • 5 november 2022

Het seizoen is voorbij.
Vanaf 1 november is Museum De Wachter gesloten om in de 2e helft van april 2023 weer te gaan voor het publiek.
Hoewel we het hele jaar open zouden willen zijn is dit technisch helaas niet mogelijk.

 

Stemmers Rabo-Clubsupport: Bedankt voor je stem

  • 13 oktober 2022

De jaarlijkse aktie om clubs te ondersteunen is weer achter de rug.
op basis van de uitgebrachte stemmen kreeg De Wachter 1.370,43 Euro toebedeeld.
Een prachtig bedrag!

We bedanken iedereen die zijn of haar stem op De Wachter heeft uitgebracht.
En uiteraard ook de Rabobank voor deze prachtige actie.

 

Koekjesbakken bij De Wachter

  • 26 september 2022

In het kader van “oktober kindermaand” worden er weer veel zoete koekjes gebakken bij Museum de Wachter in Zuidlaren. Op zaterdag 8 en 22 oktober kunnen kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar mee doen. Elke dag kunnen vijf groepen van steeds 6 deelnemers meedoen. De eerste groep start om 9.00 uur, de laatste om 14.00 uur. De voorbereiding, het versieren, bakken en uiteraard ook het proeven gebeurt onder leiding van de vrijwillige bakkers van de Wachter. Het hele proces van deeg tot koekje duurt ongeveer een uur.

Om op te geven voor het koekjes bakken stuur je een mail  naar koekjesdewachter@gmail.com  met naam en leeftijd en de dag van je voorkeur. Dit kan ook via de website van De Wachter. Klik hier om het opgaveformulier in te vullen.
Deelname gaat op volgorde van aanmelding en begeleiding door een van de ouders (opa of oma mag ook) is verplicht.  Deelnemers krijgen de gebakken koekjes uiteraard mee naar huis.

De toegang bedraagt 4,50 euro voor de kinderen, volwassenen betalen de normale entree prijs. Na het bakken zijn de kinderen en ouders van harte welkom in de rest van het museum.  Op beide dagen kun je zelf een draaiorgel bedienen, graan malen en lijnolie slaan. Ook zijn er de gebruikelijke  demonstraties klompen maken, hout zagen en stoom machines.

De Wachter onder stoom

  • 8 september 2022

Zaterdag 10 september is het open Monumentendag. De Wachter heeft diverse monumenten, waaronder een grote stoommachine en idem stoomketel.
Gepoogd zal worden alle 15(!) aanwezige stoommachine te laten draaien.
Ook zal de stoomtrein van Neve zichtbaar zijn.
Op het terrein is verder een spoorbaan opgesteld van de Genzelbahn. Hiermee zal worden gedemonstreerd.
Verder zijn er stationaire motoren te zien.
Uiteraard vaart de stoomraderboot De Jonge Wachter naar het Zuidlaardermeer op en neer.

Stem op De Wachter bij de RABO-clubsupport

  • 8 september 2022

Jaarlijks ondersteunt de Rabobank diverse clubs en instellingen.
De leden kunnen stemmen en zo bepalen hoe het geld wordt verdeeld.
De Wachter doet hier uiteraard aan mee en hoopt op die manier geld te verdienen voor een bepaald doel.

Ons doel is:

“Enkele jaren geleden werd van de familie Neve een stoomtrein met wagons en bijbehorende rails overgenomen. Nu de (mini)stoomtrein is gerestaureerd en klaar is om te rijden moet er een spoorbaan worden aangelegd. De grond waarop de rails komt te liggen moet aangepast worden. Grond moet worden afgegraven, drainage aangelegd en vele kubieke meters grind worden gestort.”
Stemmen kan van 5 t/m 27 september.

Klik hier of op het RABO-logo om naar de stempagina te gaan

De Wachter en “Stadskanaal onder stoom”

  • 4 september 2022

Op zaterdag 17 en zondag 18 september vindt de zesde editie van het stoomspektakel ‘Stadskanaal onder Stoom’ plaats. Tijdens dit weekend rijden er vele stoomtreinen op de langste museumspoorlijn van Nederland. Onze stoomraderboot “De Jonge Wachter” zal tijdens beide dagen deelnemen aan het evenement. Klik hier voor meer informatie over het evenement.
Op vrijdag 16 september gaan we met een aantal vrijwilligers van Zuidlaren naar Stadskanaal varen met DJW.
De mogelijkheid bestaat om (tegen betaling van € 25) mee te varen. We zijn zeker zes uur onderweg en passeren veel bruggen en sluizen.
Op maandag 19 september varen we weer terug en ook dan kunnen er weer een aantal passagiers mee.
Beperkingen die genoemd moeten worden zijn: 1. Maximaal 12 passagiers en “Geen toiletfaciliteiten aan boord”
U kunt zich, onder betaling van de € 25, als passagier aanmelden zaterdag 10 september aan de receptie van De Wachter.

 

Vlasdag bij De Wachter

  • 3 september 2022

Afgelopen zaterdag stond alles in het teken van het vlas.
Drie mannen van “It Braakhok” uit Ee (Fr) en diverse vrijwilligers van De Wachter lieten de termen “repelen”, “braken”en “slijpen” tot leven komen.
Uiteraard was ook de olieslagerij actief om het gewonnen lijnzaad tot lijnolie te verwerken (olieslaan).

Gebiedsontwikkeling Plan Noordma

  • 18 augustus 2022

Als bestuur van de Wachter stellen we je graag op de hoogte van een inloopbijeenkomst in onze kantine bij de Wachter, locatie Bolwerk 11, op donderdag 25 augustus a.s. vanaf 17.00 uur tot 20.00 uur. Het onderwerp van de bijeenkomst zal zijn de verdere inrichting en de uitvoering  van het gebied Noordma. Dit gebied ligt ten oosten van De Wachter, richting De Groeve,  en het Zuidlaardermeer.
Als je hiervoor belangstelling hebt, kun je zelf bepalen wanneer je deze donderdagavond tussen 17.00 uur en 20.00 uur binnenloopt.
De verdere planning en de uitvoering van Noordma zal dan nader worden toegelicht door medewerkers van o.a. Waterschap Hunze en Aa’s, Stichting Het Drentse Landschap, gemeente Tynaarlo en de provincie Drenthe, met behulp van adviesbureau Sweco.  
De oorspronkelijke inrichtingsschets Noordma dateert al van 2011. Tijdens deze inloopbijeenkomst kun je je bij laten praten over wat er in de tussentijd is gebeurd en hoe bovengenoemde organisaties het definitieve uitvoeringsplan willen gaan realiseren.   
We nodigen iedereen van harte uit hierbij aanwezig te zijn. 
Voor meer informatie klik hier of op het kaartje

Thema Hout bij “de Wachter “

  • 15 augustus 2022

Zaterdag 20 augustus staat Museum de Wachter in het teken van Hout. Op het evenementen terrein zijn extra kramen geplaatst om alle standhouders ruim plek te bieden. In de Stelmakerij worden bomen tot planken gezaagd. De timmerman laat zien wat je met de gezaagde planken en balken kunt maken. Voorbeelden zijn een massief houten bank en een origineel Drents weidehek.

Op het plein is een demonstratie hout draaien door vrijwilligers van Vereniging Radius. Traditioneel speelgoed als de houten tol (met touw en stok), maar ook schalen en sleutelhangers worden met de hand vervaardigd.

Een modelbouwer laat het fijne houtwerk zien voor het maken van een scheepsmodel. Speciaal is ook de vakman die uitleg geeft over het vervaardigen van een midwinterhoorn uit een krom gegroeide boom of tak. Uit Midlaren een kraam met hout zoals het in de natuur van het Drentse Aa gebied wordt gevonden.

Even verderop is fijn houten snijwerk te zien in de vorm van kunst voorwerpen en Japanse houten puzzels. Uiteraard zal de klompen maker niet ontbreken. Er worden zowel machinaal als met de hand ambachtelijke klompen vervaardigd en die zijn in alle maten te koop.

De molen zal natuurlijk graan malen bij voldoende wind, er is vers gebakken brood uit de steenoven en de olie slagers zullen lijnolie persen. Alle stoom machines zullen draaien en met de stoomraderboot (de Kleine Wachter) kunnen bezoekers een tocht maken naar het Zuidlaardermeer.